NCC vil levere data til byggepladsen på 60 sekunder
I forbindelse med renoveringen af det gamle Nordea hovedkvarter på Christianshavn har man i NCC valgt at prioritere en BIM-model af højeste kvalitet frem for tegninger og traditionel dokumentation. Via dialog med de udførende er mængden af data der er tilgængelig på byggepladsen, skåret helt ind til benet, så BIM-modellen kun rummer relevant og brugbar byggeinformation. Resultatet er en produktionsegnet BIM-model, som skal sikre, at relevant byggeinformation kan hentes frem på 60 sekunder.
Det er renoveringen af kontorbygningen på Strandgade 7 på Christianshavn, der i løbet af 2020-21 skal udmønte sig i et nyt femstjernet hotel, der er omdrejningspunkt for en ny tilgang til brugen og behandlingen af data.
Processen med at trimme de tilgængelige data tager sit udspring i den udførte 3D-scanning af den gamle bygning. På baggrund af 3D-scanningen har man opbygget en præcis konstruktionsmodel, som har dannet modelgrundlag for de resterende fagdiscipliner. Undervejs i projekteringsprocessen har de projekterende i samspil med relevante entreprenører beriget bygningsdelene med nøjagtig den mængde information, som er efterspurgt på byggepladsen blandt de forskellige fagentreprenører.
Lone Sand, der er Lead VDC Manager hos NCC og IKT-ansvarlig for projektet, uddyber:
“Vi har på dette projekt krævet, at de projekterende brugte en del mere tid på at blive helt skarpe på de data, der skal knytte sig til de enkelte informationsniveauer, og samtidig undlade de data som er overflødige. Det synes jeg, at de har grebet rigtig fint”.
Helt konkret er der i forbindelse med projektet udarbejdet et digitalt bygningsdelskatalog i DALUX for alle fagområder, der tager udgangspunkt i den standard og det mindset, som er specificeret i DiKons publikationer. Bygningsdelskataloget har til formål at udstille samtlige BIM-objekter for resten af teamet, så det ikke kun er BIM-folket, der har kendskab indholdet. Det vil sige, at der kun forekommer bygningsdele i fagmodellerne, som er kvalitetssikrede og godkendte af de fagansvarlige via bygningsdelskataloget. På den måde mangfoldiggøres BIM, så alle kan at byde ind.
Målet er data på 60 sekunder
Målet med at begrænse mængden af tegninger og unødvendig dokumentation til fordel for data og informationer er, at man som medarbejder på byggepladsen skal kunne tilgå lige netop de data, som man har brug for, på maks. 60 sekunder via BIM-miljøet i Dalux.
Lone Sand uddyber:
“Fra begyndelsen af projektet har vi haft som mål at gøre data, der knytter sig til byggeriet, lettere tilgængelig for den enkelte medarbejder og de enkelte faggrupper. Det har gjort, at vi har måttet tage et valg omkring de data, som vi ønsker at prioritere, og de data vi bør udelade. Samlet set resulterer det i et workflow uden overflødig data”.
Grunden til at man i NCC har valgt at fokusere på at tynde ud i den traditionelle dokumentation er, at man har ønsket at sikre en højere projektkvalitet gennem en BIM-model, som er optimalt koordineret og datamæssigt forberedt produktionen på byggepladsen.
For at komme traditionelle tegninger og bygningsdelsbeskrivelser til livs har NCC gjort BIM-modellen til kilde for al information og åbnet op for direkte adgang til BIM modellen for alle parter i hele processen. På den måde kan relevante data om de enkelte bygningsdele tilgås direkte og hurtigt ude på byggepladsen, samt hos alle samarbejdspartnere.
Casper Gullach, der er VDC Chef hos NCC Building, forklarer:
“En udfordring, som vi tidligere har oplevet er, at lige så snart en tegning bliver udgivet, så er den de facto forældet, da der løbende bliver tegnet videre. Den problemstilling løser vi med at berige bygningsdelene med de relevante data direkte i vores bygningsmodel. Derved sikrer vi, at informationerne altid er opdaterede og relevante både for vores medarbejdere på byggepladsen og for vores samarbejdspartnere”.

I NCC har man valgt at berige bygningsdelene direkte i bygningsmodellen i kombination med, at man har åbnet op for adgang til BIM-modellen i DALUX. Den kombination gør, at data frit kan tilgås direkte på byggepladsen
Krav til selv at kunne erhverve sig information har skabt et digitalt momentum
NCC stiller ambitiøse krav til alle projektdeltagere om aktivt at tage stilling til BIM-modellen, når de ønsker information på projektet. Med andre ord er der en forventning om, at alle anvender BIM-modellen som grundlag for deres respektive arbejde. Det er en tilgang, der kræver meget af NCC’s projektteam, samt af projektets samarbejdspartnere.
Det bekræfter Mikkel Nygaard Rønne Lead VDC Manager i NCC:
”Det har været fantastisk at se, hvordan bygherre, rådgivere, leverandører og underentreprenører har taget digitalisering alvorligt på dette projekt. Alle betræder ny jord, men ved også at der skal ske noget nyt for at flytte byggebranchen. Jeg kan se, at der er opstået lidt af et digitalt momentum som gør, at alle er med på, at de skal være mere digitale end nogensinde, og vi sammen skal løse en opgave, hvor der ikke eksisterer et reelt facit for hvordan processen skal gribes an.”
Stor betydning for overgangen til drift
Den fremtidige drift af bygningen efter en overlevering til kunden har ligeledes været et fokuspunkt i arbejdet med at berige bygningsdelene med relevant data.
Ifølge Poul Haldager, der er projekteringsleder på projektet, har man fra projektets start tænkt i at få produktspecifikke informationer, der knytter sig til drift, ind på bygningsdelene i BIM-modellen, hvilket ifølge Poul Haldager vil have stor betydning i forhold til driften af det nye hotel på Christianshavn.
Poul Haldager uddyber:
“På tidligere projekter har der ligget en bunden opgave i at omgå og tilpasse data i det øjeblik, hvor projektet skal overdrages til bygherre, og driften dermed påbegyndes. Det har vi så at sige arbejdet os ud af ved at indtænke og tilføje de data og datablade, der er relevante for driften, i bygningsmodellen fra begyndelsen af projekteringen”.
Helt konkret har man i NCC afdækket, hvilke informationer der er efterspurgt blandt driftsfolkene, og herefter fokuseret på at tilføje dem til de enkelte bygningsdele i BIM-modellen. I samme omgang har de projekterende påført bygningsdelene produktblade, sikkerhedsblade, garantiblade og montagevejledninger, som nemt kan hentes frem på de enkelte bygningsdele i BIM-miljøet. Dette sker traditionelt først under udførelsen.
Ifølge Poul Haldager vil der altid kunne opstå et behov hos driftsfolkene for at få yderligere informationer ind på de enkelte bygningsdele, efter driften er påbegyndt og projektet er afleveret. Men i stedet for, som det sker på mange andre projekter, at skulle gå tilbage i Revit-kataloget, så arbejder man i NCC på en løsning, der gør det muligt at tilføje nye driftsrelevante informationer direkte i DALUX efter overdragelsen af projektet.
Det nye hotel på Christianshavn forventes at stå klar til aflevering til bygherren ATP Ejendomme i løbet af 2021.
For yderligere information om DiKon – Digital Konvergens se vores hjemmeside på www.dikon.info eller besøg vores LinkedIn profil her.
DiKon’s udgivelser er tilgængelige for alle og kan frit downloades, så længe det nævnes, at disse er udviklet af DiKon – Digital Konvergens. Gå til udgivelser her.
Sorry, the comment form is closed at this time.