Per Aarsleff A/S ønsker digitale standarder til anlægssegmentet!
Bygge- og anlægsvirksomheden Per Aarsleff A/S, der sidste år blev en del af det digitale branchefællesskab DiKon, slår nu et slag for, at der ligeledes udvikles fælles branchestandarder til det danske anlægssegment.
I byggebranchen har man i mange år arbejdet med at styrke en digital standardisering gennem udvikling af fælles bygningsdels-specifikationer. Et mere effektivt og gnidningsfrit samarbejde på tværs af entreprenører, bygherrer, rådgivere, arkitekter og lignende parter har været drivkraften, der har skubbet det digitale samarbejde foran sig. Hos Aarsleff har man nu ambitioner om at udvikle konkrete digitale standarder til brug i anlægsprojekter i samarbejde med de øvrige DiKon medlemmer.
For Aarsleff ligger brugen af 3D-modeller i udførelsen af anlægsprojekter ikke fjernt, og digitaliseringen er de seneste år blevet en bærende del af forretningen. Anlægsprojekter er ikke udelukkende et spørgsmål om at lægge ledninger i jorden, men koncentrerer sig i høj grad også om avancerede anlægskonstruktioner, hvor man hos bygge- og anlægsvirksomheden eksempelvis modellerer armeringen i digitale 3D-modeller.
De seneste år har man hos Aarsleff valgt at gå den digitale vej også inden for anlæg. Dette ses tydeligt i, at man udarbejder 3D-modeller til at udføre efter, selv om det ikke er påkrævet, fordi ledelsen ser en stor gevinst i at digitalisere anlægsprocessen. Hos Aarsleff oplever man ligeledes, at den digitale tilgang til anlægsprojekterne mindsker fejl ved eksempelvis simulering af byggeprocessen (4D), beregning af jord- og betonmængder, optimering af armeringsføring samt forbedring af workflow på byggepladserne.
Ástríður Elín Ásgeirsdóttir, der er VDC Development Manager hos Aarsleff, og som leder implementeringen af VDC (Virtual Design & Construction), udtaler følgende om den digitale tilgang:
“Selvom vi ikke modtager 3D-modeller fra rådgiverne, ser vi en stor gevinst i at anvende BIM (Building Information Modelling) i vores anlægsprojekter. Derfor modellerer vi selv BIM-modellerne på vores store infrastrukturprojekter og sætter som krav til vores rådgivere, at de leverer gældende modeller i et bestemt informationsniveau, så vi kan genbruge data og mindske datatab mellem aktørerne”.
(I Aarsleff har man i mange år brugt både jord- og konstruktionsmodeller aktivt i udførelsesfasen. Herover ses et eksempel på 3D-modellering af armering i en brokonstruktion).
(Anlægskonstruktionerne 3D-modelleres ofte i VDC-gruppen hos Aarsleff ud fra de 2D PDF-tegninger, der modtages fra rådgiveren).
Et behov for fælles digitale standarder for anlægsprojekter
På anlægssiden findes der på nuværende tidspunkt ikke en fælles publikation med digitale standarder, som for eksempelvis jordlag, jordmængder, havne-, brokonstruktioner og andre elementer, der er relevante i en anlægssammenhæng. Hos Aarsleff og de øvrige DiKon medlemsorganisationer ser man dog et behov for at udvikle et fælles værktøj, der kan tydeliggøre aftaler omkring informationsniveauer og leverancer og dermed styrke samarbejdet omkring et anlægsprojekt
(Anlægsmodeller såsom ovenstående modelleres, selvom de ikke bliver leveret fra rådgiver. Modellerne bruges til mængder og i lige så høj grad til maskinstyring og planlægning af produktionen).
Simon Haahr Larsen, der er VDC Group Manager indenfor anlægsarbejder hos Aarsleff, og som til daglig blandt andet arbejder med 3D-modellering på anlægsprojekter, konkretiserer behovet for digitale standarder i anlægsbranchen.
“Som det er i dag, så koncentrerer bygherrer sig i høj grad om gode IKT-aftaler og bygningsdels-specifikationer mellem de involverede parter i et byggeri. Det er på sin vis rigtig fint, men sagt på en anden måde, så ligger fokusset nærmest udelukkende på alt det, der har med byggeriet over jorden at gøre. Der savner vi et fokus på den del af byggeriet, der ligger under jorden, dvs. anlægsdelen. Da vores behov er et andet end bygherrens, sidder vi faktisk selv og laver modelleringen på anlægsdelen, sådan lidt sideløbende.”
Christian Østen Rasmussen, der er VDC Group Manager indenfor byggeri hos Aarsleff, understreger, at brugen af 3D-modeller til at designe og udføre projekter også er en stor del af anlægsbranchen og ikke udelukkende er forbeholdt den del af byggebranchen, der ikke beskæftiger sig med anlæg.
“Hos Aarsleff benytter vi i høj grad 3D-modeller til at designe og udføre vores anlægsprojekter. Derfor vil det være en stor fordel, hvis vi i fremtiden kan lave aftaler, med eksempelvis en rådgivende ingeniør, baseret på en fælles branchestandard. Som hovedentreprenør oplever vi sommetider, at rådgiverne projekterer i 3D, men at det kun er 2D-projektet, der bliver udgivet til os. Derefter modellerer vi så selv projektet op i 3D, da det er en fordel for os. Hvis vi kunne undgå dette dobbelte modelleringsarbejde i fremtiden, vil det være klart at foretrække for alle parter”.
Fordelene ved 3D-modellering i anlægsbranchen
Ifølge Simon Haahr Larsen er Aarsleff, som bygge- og anlægsvirksomhed, afhængig af at arbejde med 3D-anlægsmodeller, som det er muligt at trække mængder ud fra til brug i produktionen. Eksempelvis kunne man ifølge Simon Haahr Larsen fokusere på digitale standarder i forhold til jordlag og informationer omkring, hvad disse skal indeholde, og hvilken detaljeringsgrad man ønsker. Man vil også i langt højere grad kunne benytte sig af maskinstyring i forhold til at føre data fra 3D-modellerne ind i eksempelvis en gravemaskine med informationer om, hvor og hvor meget, der skal graves.
I forhold til anlægsprojekterne er der ifølge Christian Østen Rasmussen og Simon Haahr Larsen også en del økonomi i at få indført digitale standarder, da det i høj grad kan mindske risikoen for fejl. Her henvises der til, at man eksempelvis kan benytte sig af kollisionskontrol af rør i projekteringsfasen, inden man går i gang med udførelsen.
(Anlægsmodeller bruges også hos Aarsleff til at forudse og identificere potentielle udfordringer i udførelsesfasen, ligesom vist på billedet ovenover ift. svingradius).
Et fælles arbejde
I DiKon regi er man nu begyndt at sætte de første streger til en publikation, der kan bruges i anlægssammenhænge og som eksperter i anlægsbyggerier spiller Aarsleff en stor rolle i udviklingen af værktøjet.
“I Aarsleff støtter vi op om DiKon samarbejdet og udarbejdelsen af digitale aftaler i anlægsprojekter, som er et stort fokusområde for os”, siger Ástríður Elín Ásgeirsdóttir, VDC Development Manager hos Aarsleff.
Ambitionen for Aarsleff og resten af DiKon medlemmerne er at få udviklet en “bygningsdels-specifikation” til brug i anlægsprojekter i løbet af 2020.
Foruden ovennævnte publikation er der planer om at tilføje et nyt afsnit i DiKon’s leverancespecifikation, da de to publikationer hænger uløseligt sammen.
For yderligere information om DiKon – Digital Konvergens se vores hjemmeside på www.dikon.info eller besøg vores LinkedIn profil her.
DiKon’s udgivelser er tilgængelige for alle og kan frit downloades, så længe det nævnes, at disse er udviklet af DiKon – Digital Konvergens. Gå til udgivelser her
Sorry, the comment form is closed at this time.