På University College Nordjylland uddannes bygningskonstruktør eleverne i at navigere i en digital bygge- og anlægsbranche, der ikke udelukkende består af digitale tvillinger og as-build modeller og hvor de digitale standarder er i konstant udvikling.
Af Mark Sørensen – MS Kommunikation
Ifølge Adjunkt Peter Nørkjær Gade er den pragmatiske tilgang til digitalisering noget af det vigtigste som de studerende kan få med i bagagen, når de træder ind i en branche, hvor det digitale standardiseringsarbejde er i rivende udvikling.
Med en ph.d. i ‘Økologisk Rationel BIM-baseret Modeltjek’ er adjunkt og forskningskoordinator Peter Gade én af de undervisere på Professionshøjskolen UCN i Aalborg, der med fokus på IKT aftaler og digitalisering, er med til at ruste de studerende på bygningskonstruktør-uddannelsen til en bygge- og anlægsbranche, hvor barren for digitalisering i byggeriet konstant bliver sat højere og højere.
“På bygningskonstruktør-uddannelsen sigter vi efter at uddanne vores studerende til at kunne stå på to ben. Det ene ben handler om ledelse, empati og det menneskelige aspekt og det andet handler om at blive i stand til at kunne håndtere byggerelaterede informationer og kunne samarbejde tværfagligt på baggrund af disse”.
– Peter Gade, Adjunkt, University College Nordjylland
Ifølge Peter Gade er et at de vigtigste aspekter af uddannelsen, at ruste de studerende til at træde ind i en branche, der oplever et opsving i digitaliseringen af alverdens bygge- og anlægsprojekter, men hvor det velfungerende digitale projekt er drevet frem af en pragmatisk tilgang til de digitale standarder og som bygger på åben og god kommunikation.
Vigtigheden af en pragmatisk standardisering
Ifølge Peter Gade er det afgørende at finde en balance i den digitale standardisering af byggebranchen. Det kan gøres ved at arbejde med standarder og publikationer, som også levner rum for usikkerheder. Det er iøvrigt et udtryk for et pragmatisk syn på det at standardisere, tilføjer Peter Gade. Og netop det synspunkt er blevet en integreret del af undervisningen på bygningskonstruktør-uddannelsen i Aalborg.
(Foto: UCN Aalborg)
“Den drøm, der figurerer i byggebranchen om, at alt skal være standardiseret, kan faktisk bevirke, at standardiseringen ikke virker i praksis ude på projekterne, da ikke alt i et byggeri har berettigelse til at blive underlagt en digital standard. Et godt eksempel på en uholdbar standardisering er oversættelser af byggetilladelser til digitalt brug, hvilket jeg har afdækket i min forskning”.
– Peter Gade, Adjunkt, Professionshøjskolen UCN Aalborg
Logikken i at standardisere skal ifølge Peter Gade gerne gå hånd i hånd med en vis del af råderum ift de usikkerheder, som unægtelig opstår i bygge- og anlægsprojekterne.
Ifølge Peter Gade bruges DiKon’s publikationer aktivt i undervisningen af samme årsag.
“Et godt eksempel på en pragmatisk tilgang til standardiseringen er LOR niveauet (Level of Reliability), som er en integreret del af DiKon’s publikationer og som vi også belyser i undervisningen. Det er et udtryk for en imødekommenhed af en digital byggebranche, hvor ikke alle informationer altid er lige troværdige. Det er vigtigt også at vise den virkelighed frem for de studerende”.
DiKon i undervisningen
På bygningskonstruktør-uddannelsen i Aalborg har man valgt at bruge DiKon og BIM7AA’s publikationer og standarder direkte i undervisningen. Årsagen til det er at give de studerende en forståelse af, hvordan man samarbejder omkring BIM modeller i praksis.
Den del af undervisningen, der tager udgangspunkt i DiKon’s standarder, har fokus på samarbejde. Her bruges blandt andet LOD niveauerne og der udvikles leverancespecifikationer, der tager udgangspunkt i DiKon’s publikation. Målet for de studerende er at kunne udregne en pris på et givent projekt, på baggrund af de informationer, som de får stillet til rådighed.
(Udklip af UCN undervisningsmateriale. De studerende på 5 semester arbejder med leverancespecifikationer og udregner pris på baggrund af informationer, som bliver stillet i opgaven: Kilde UCN Aalborg)
“Jeg synes, at initiativer som DiKon og BIM7AA’s måde at gribe standardiseringsarbejdet an på er fornuftigt og pragmatisk i den forstand, at standarderne udvikles bottom-up og af folk, der er helt tæt på den faktiske virkelighed i byggebranchen og på baggrund af et format, som folk i branchen er bekendt med”.
– Peter Gade, Adjunkt, Professionshøjskolen UCN Aalborg
Om bygningskonstruktør-uddannelsen på Professionshøjskolen UCN Aalborg:
Som bygningskonstruktør tegner, planlægger og styrer du byggerier i og udenfor Danmark. Du arbejder bl.a. med projektering og 3D-modellering, digital planlægning og styring, energiberegning samt den praktiske projektledelse på byggepladsen.
Varighed: 3 ½ år:
Type: Professionsbachelor
Læs mere om bygningskonstruktør-uddannelsen her:
https://www.ucn.dk/uddannelser/bygningskonstrukt%C3%B8r
For yderligere information om DiKon – Digital Konvergens se vores hjemmeside på www.dikon.info eller besøg vores LinkedIn profil her.
DiKon’s udgivelser er tilgængelige for alle og kan frit downloades, så længe det nævnes, at disse er udviklet af DiKon – Digital Konvergens. Gå til udgivelser her.
Recent Comments